Even zo’n 40 jaar terug in de tijd, ik was toen 12. Wat ik me herinner van de avondmaaltijden is dat we bijna iedere avond vlees aten, maar niet in grote hoeveelheden. Een vleesloze maaltijd werd niet gepland maar was eerder toevallig. Zo aten we ’s zomers vaak sla met een gekookt eitje en gebakken krieltjes. We aten niet iedere avond de traditionele aardappelen, groente en vlees. Deze maaltijden werden afgewisseld met chili con carne, macaroni of spaghetti, bami of nasi of een ander gerecht met rijst, een plaatpizza, tosti’s en pannenkoeken. Ook deze gerechten bevatten vlees(waren). Verder aten we stoofvlees, gehaktballen, saucijsjes, hamlappen, karbonades en kip. De kant-en-klare slavinken en aanverwante producten kochten mijn ouders niet.
Vis kwam er nauwelijks aan te pas. Een paar keer per jaar wilde mijn vader aan tafel nog wel eens een gestoomde makreel ontleden. Wij kinderen en mijn moeder vonden het niet vies, maar om nou te zeggen dat we er van smulden…. Mijn ouders hielden niet van vis en hadden waarschijnlijk de behoefte niet om er mee te experimenteren. Ik heb ook lang een afkeer van vis gehad en vind het pas een paar jaar lekker.
Nu wat minder ver terug in tijd, vijf jaar. In april 2014 at ik 18 van 30 dagen vlees. In mijn Excelsheet met alle avondmaaltijden sinds 2011 kan ik goed zien hoe mijn (ons) eetpatroon is veranderd. Wanneer ik april 2019 bekijk eet ik nog maar 3 keer vlees. Wel heb ik de vleesvervangers ontdekt en eet ik dan ook 3 keer een vleesvervanger. Het patroon zet zich voort in mei, juni en juli met gemiddeld 3 keer vlees per maand. Het vlees is overigens altijd biologisch. Vis eet ik al een aantal jaar gemiddeld twee keer per maand.
Nu mijn vleesconsumptie is gedaald merk ik dat ik, wanneer ik vlees eet, het niet bijzonder lekker vind. Ook merk ik dat ik eigenlijk nooit meer echt trek heb in vlees, zoals ik wel trek kan hebben in vis, een bepaalde groente, een ei of omelet, of iets anders. Zelfs van de gedachte aan een gebraden kippenpoot, waar ik vroeger verzot op was, gaan mijn smaakpapillen nu niet spontaan los!
Helemaal vegetarisch eten zou voor mij geen probleem zijn. Omdat Georg en ik meestal ’s avonds samen eten en ik de eetplanning maak, eet hij ook minder vlees. Overigens haalt hij nog wel eens een broodje shoarma, een hamburger of iets bij de Chinees. En wanneer ik een vleesvervanger eet, heeft hij ‘the real deal’. Op deze manier kunnen we dus prima de avondmaaltijd samen eten. Chili con carne is tegenwoordig altijd sin carne, en ook lasagne is zonder vlees. We kunnen goed koken en zijn creatief en zo maken we veel lekkere gerechten zonder dat het vlees gemist wordt.
Nu de zuivel, want ook dat moet minder. Daar heb ik eerlijk gezegd nog geen stappen in gezet. Ik ontbijt iedere dag met havermoutpap die gemaakt is met water en melk. Ik lunch meestal met roggebrood met kaas en ’s avonds eet ik als toetje vla. Dan later op de avond nog een schaaltje kwark of yoghurt. De melk in de havermoutpap kan ik vervangen door een plantaardig product, in plaats van kaas op brood zijn er vast ook plantaardige producten die ik lekker vind, maar voor de yoghurt en de kwark heb ik vooralsnog niet naar de alternatieven gekeken. Omdat ik mijn consumptie daarvan ook wil minderen ga ik een eigen ‘challenge’ doen.
Eind augustus zijn we weer terug van vakantie en kort daarna begint ook het nieuwe schooljaar. Dit lijkt mij het ideale moment om mijn challenge te beginnen.
Na onze vakantie ga ik:
• havermoutpap maken met een plantaardige vervanger van melk
• zoeken naar en testen van plantaardige vervangers voor mijnlunchbammetjes/broodje
• zoeken naar en testen van plantaardige vervangers voor mijn vla en schaaltje kwark / yoghurt
Ik wil zoveel mogelijk vervangers van vla, kwark en yoghurt proberen en zal dan tevens bijhouden wat ik van deze producten vind. Misschien dat ik dit wat langer moet doen want er zijn best veel verschillende merken en soorten heb ik zojuist op internet gezien en het lijkt me leuk om een persoonlijk testoverzicht te maken.
Over de gehele challenge zal ik dan een blog schrijven met wat ik heb gegeten, wat ik van de producten vond en, niet geheel onbelangrijk, of ik ze ook blijf eten!
Bent u uw vlees- en zuivelconsumptie al gaan minderen?
Stella
Voor lunch een salade, prima te doen. Goed bakje ervoor kopen, fijn bestek erbij. Of gewoon boterhammen met humus, pindakaas, notenpasta. Een koelbakje met yoghurt, en een bakje met noten en zaden en fruit en dat tijdens lunch mengen(niet vantevoren dan wordt het zacht)Keus genoeg. Het helpt als je fijne (koel)bakjes voor de meeneemlunch aanschaft. Het helpt ook als je een weekplanning voor je lunch maakt.
BeantwoordenVerwijderenIk eet mijn hele leven al minder vlees, en dat blijf ik zo doen.Niet vegetarisch dus, wel bewust. Ontbijt ook gewoon met havermout met half water half melk, of met yoghurt met lijnzaad en bessen. Wel haal ik de melk van de boer , lokaal dus, zoals de meeste boodschappen(ook het vlees)Als ik geen vlees eet, vervang ik niet met een kant en klaar nepvleesproduct uit de winkel(want ik koop geen industrieel bewerkte meuk,daar ben ik zo tegen)maar maak ik zelf burgertjes. Fijn recept voor burgertjes die je zelf kan maken staat bij Annemiek van Mijmeringen-blog.En dan net als Annemiek heel veel maken en in de vriezer doen.
Ik eet al jaar en dag een salade tussen de middag, met daarbij eigenlijk altijd roggebrood. Ik maak zelf vaak hele lekkere hummus en idd goed alternatief voor kaas zijn. En kant-en-klaar vegaburgers heb nog nooit gekocht, zien er ook niet smakelijk uit vind ik. Ik maak wel eigen falafels, zal de burgers eens proberen! Dank voor je tips! Enne...waar zit zo'n boer die melk verkoopt?
VerwijderenIk eet al 20 jaar geen vlees meer en de laatste jaren ook haast geen vis, kaas, eieren en melk meer! Alleen nog 250 ml yoghurt per dag!
BeantwoordenVerwijderenDe plantaardige vervangers van melk vind ik of niet lekker of te duur!
Wel veel peulvruchten, noten, zaden en pitten.
Ik voel me er prima bij!!
Zo'n pak Oatly kost inderdaad bijna 2 euro! Yoghurt zou ik denk ik ook niet zonder kunnen. Ga het Alpro alternatief proberen. Zag dat ook dat prijzig is
VerwijderenDe alternatieven koop ik altijd uit de aanbieding, en dan gelijk meerdere stuks. Niet duur. Af en toe nog wel zuivel, ik mix het dan vaak. Bijvoorbeeld laatst een emmer griekse yoghurt 50% korting (datum), nog prima meerdere dagen zelfs eetbaar. Ik halveer dan de (bijvoorbeeld) amandelmelk in mijn overnight oats en ipv daarvan enkele lepels yoghurt.
BeantwoordenVerwijderenOp die manier eet ik veel minder zuivel dan vroeger, en ben ik eigenlijk best goedkoop uit.
Ja, dat kan natuurlijk ook! Ik maak momenteel mijn havermoutpap met 3 delen water en 1 deel rijstdrink (natural van AH), proef nauwelijks verschil met halfvolle melk. Daarna ga ik Oatly proberen, mijn man zegt dat dat lekker is, vooral de chocoladevariant. Duh... wat is er nu niet lekker met chocolade???? :-)
Verwijderen